Een nieuwe vacature…

Uw bedrijf groeit en u zoekt nieuw personeel! Of iemand gaat (helaas?) bij uw bedrijf weg. Kortom: u moet een (nieuwe) topper vinden! Maar: hoe gaat u aan dit talent komen? Waar moet u op letten? Hoe vindt u dé juiste persoon voor de job? 

  • Zorg voor een helder en uitnodigend functieprofiel

Natuurlijk heeft u het liefst dé perfecte kandidaat! Het gaat immers om úw bedrijf! Zorg dat u helder heeft wat u zoekt en zorg voor een aantrekkelijk en duidelijk functieprofiel. Waarom zou iemand voor uw bedrijf kiezen? Laat uw vacaturetekst ook een stukje bedrijfsidentiteit en eigenheid uitstralen. Wees creatief! Op die manier wordt de kans ook nog eens kleiner dat er kandidaten reageren die toch niet goed in uw bedrijfscultuur passen.

  • Tast af

U begint net met zoeken. Tast af wat er binnenkomt. Krijgt u de reactie die u wilt? Waarom wel en waarom niet? Wellicht kunt u het profiel nog iets aanscherpen. Werkt u met een recruiter samen? Overleg! Wat komen ze tegen? Waar lopen ze tegenaan? Is uw zoekopdracht realistisch?

  • Wees open! 

U heeft helemaal in uw hoofd wat voor kandidaat u zoekt. U zoekt bijv. een HBO’er, maar er solliciteren ook MBO’ers. Stel uzelf open! Wie weet zit er toch een topper tussen de MBO’ers. Het zal niet de eerste keer zijn.. 

  • Leg uw opdracht niet bij 101 recruiters neer

De recruiters zullen het misschien zelf niet zo snel toegeven maar eerlijk is eerlijk, recruiters vissen allemaal wel zo een beetje uit dezelfde vijver. Iets als ‘een eigen netwerk’ hebben ze allemaal, namelijk Linkedin ☺ Met het inschakelen van veel partijen haalt u uzelf extra werk op de hals (namelijk het doorspitten van véél CV’s) én maakt dat kandidaten meerdere malen voor uw bedrijf worden benaderd, ook niet prettig natuurlijk. Bovendien voorkomt u dat u kandidaten dubbel voorgesteld krijgt. 

  • U twijfelt

U heeft een CV ontvangen, maar u twijfelt over de match en wilt uw tijd liever niet verspillen aan een gesprek dat nergens op uit loopt. Goed nieuws! Er is een middenweg tussen iemand direct afwijzen en iemand uitnodigen! Namelijk: de telefoon! Bel de kandidaat gewoon even. Het kost u een paar minuten en u heeft direct een gevoel bij iemand. Uw twijfels kunnen worden bevestigd óf ontkracht. Kondig wel even aan (via de recruiter) dat u gaat bellen, zodat de kandidaat hier wel enigzins op voorbereid kan zijn. 

  • Niemand voor uw vacature kunnen vinden?

Mogelijk zijn uw eisen te hoog of onrealistisch. Natuurlijk wilt u het schaap met de 5 poten, maar het kan ook zijn dat u de topper misloopt, omdat uw eisen te hoog zijn en u (met alle respect ☺) oogkleppen opheeft. Het kan ook zijn dat u te weinig aandacht heeft besteed aan het verkopen van uzelf. Want in alle eerlijkheid: als u een topper zoekt, waarom zou die topper dan bij uw organisatie willen komen werken en niet bij uw concurrent? Waarin onderscheidt u zich? 

  • Testen!

U heeft een goede kandidaat gevonden, hoera! Uit enthousiasme wilt u hem of haar direct een contract aanbieden. Lintje erom en klaar, ja toch? Maar wees zorgvuldig. Heeft u de kandidaat vaker gesproken? Of in ieder geval meerdere contactmomenten gehad? Heeft de kandidaat al met meerdere collega’s gesproken? Heeft u referenties gecheckt? Heeft u de kandidaat een test of assessment laten doen? Al die dingen zijn natuurlijk niet noodzakelijk, maar wel goed misschien om te doen, om zo te voorkomen dat uw verwachtingen niet uitkomen. Werkt u met een recruiter samen? Overleg en besteeds (delen) hiervan waar het kan uit. U betaalt natuurlijk een beste fee en wilt wel waar voor uw geld ☺